Haarverlies bij vrouwen

Haarverlies en ongezond haar is bij 40% van de vrouwen een probleem, problemen die na de menopauze nog vaak zelfs toenemen. Dit heeft grote impact op hun gevoel van vrouwelijkheid en zelfvertrouwen.

Hoe ontstaat haarverlies bij vrouwen?

Haarverlies bij vrouwen verloopt anders dan bij mannen. Het hormoon dihydrotestosteron (DHT) veroorzaakt dat de haarzakjes in de hoofdhuid minder of geen haren meer aanmaken. Dit wordt ook androgeen haarverlies genoemd. Bij vrouwen ligt de gevoeligheid van de haarzakjes voor DHT in andere gebieden van de hoofdhuid dan bij mannen. Daardoor zijn de patronen in het haarverlies ook anders. Bij mannen is het haarverlies meestal vooral zichtbaar aan de bovenzijde van het hoofd. Vrouwen verliezen hun haren juist eerder verspreid over de hoofdhuid met soms een terugtrekkende haargrens.

Haarverlies door hormonale veranderingen en de overgang

Het lichaam van een vrouw vormt normaal gesproken minder mannelijke androgene hormonen dan het mannelijk lichaam. Maar door bepaalde hormoonveranderingen bij vrouwen kan zich meer DHT gaan vormen. Het hoofdhaar kan daardoor dunner worden, terwijl elders op het lichaam overbeharing kan ontstaan.

Vrouwen kunnen last van krijgen van een verhoogde DHT-productie na een zwangerschap of na de overgang. Ook vrouwen met een polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) zijn hier gevoeliger voor.

Door hun cyclus ontstaan bij vrouwen voortdurend hormonale veranderingen in het lichaam. Afhankelijk van de gevoeligheid voor bepaalde veranderingen kan zich dit gaan uiten in haarverlies en het slapper en dunner worden van de haren

Waarom heeft de ene vrouw wel last van haarverlies en de andere niet?

Haren groeien in een cyclus steeds uit dezelfde haarzakjes. De groeifase duurt 2-6 jaar en vindt gemiddeld 20 maal plaats in een mensenleven. Dat betekent dat iemand met een korte cyclus eerder kaal begint te worden en iemand met een lange cyclus op z’n 100ste nog een volle haardos heeft. DHT verkort de haargroeicyclus en daarom is het zo belangrijk haarverlies tijdig waar te nemen en er iets aan doen om op latere leeftijd een volle haardos te houden.

Esthecin verbetert de haarkwaliteit

Esthecin is een haargroeimiddel dat de haarzakjes voedt. Hierdoor wordt de haargroei gestimuleerd en verbetert de haarkwaliteit. De vrouwen die Esthecin hebben getest scoorden gemiddeld een verbetering op alle onderdelen. De beoordelingen zijn weergegeven in onderstaande grafiek.

Esthecin is een samenspel van verschillende natuurlijke ingrediënten, geheel van plantaardige oorsprong. Daarnaast is voor Esthecin een innovatieve liposomale techniek ontwikkeld, die ervoor zorgt dat de werkzame ingrediënten daadwerkelijk opgenomen worden in de cellen van de haarzakjes.