De eerste vragen of haarverlies ten gevolge van corona kan ontstaan worden nu bij ons gesteld. Reeds in maart hebben we al voorspeld dat enige tijd na de crisis meer mensen te kampen hebben met haarverlies.

Wat we zien is het zogenaamd acuut telogeen effluvium. Hierbij blijven de haren steken in de telogene, rustfase in de haargroeicyclus en hebben de nieuwe haren niet de kracht om te gaan groeien. Zowel een koortsende ziekte, zoals corona, als stresssituaties kunnen dit uitlokken. Dat betekent niet dat iedereen die ziek is geweest ook haarverlies krijgt. De echte oorzaak is namelijk onbekend.

Normaal gesproken gaat deze vorm van haarverlies vanzelf over. Soms echter gaat het over in de chronische vorm, met name als er nog restverschijnselen zijn van de ziekte of er sprake is van chronische stress.

Een andere factor is de leeftijd. Veel mensen die corona krijgen/ hebben gehad zijn wat ouder. Bij hen speelt ook het leeftijdgebonden haarverlies een rol en zal daarom eerder een chronische vorm ontstaan.

 

Wat kan je zelf doen?

Voor iedereen geldt dat een gezonde leefstijl met goede voeding en beweging belangrijk zijn voor de kwaliteit van de haren. Zelf raden we altijd extra vitamine D3 en K2 aan, omdat bijna iedereen in Nederland deze tekortkomt. Deze vitamines zijn ook belangrijk voor de haargroei.

Haargroei kan je ondersteunen met Esthecin dat op de hoofdhuid wordt aangebracht en de haarzakjes voedt. Dit is voor mensen die sneller door de acute fase heen willen komen en ter voorkoming van het ontstaan van de chronische vorm van telogeen effluvium. Het is een echte boost voor de kwaliteit van het haar.

Je kunt er op elk moment mee starten.