Waarom valt ons haar uit?

Haaruitval kan allerlei oorzaken hebben. Hieronder noemen we er een aantal.

Androgeen haaruitval

Dit betekent letterlijk ‘mannelijk type haaruitval’ en is de meest voorkomende vorm van haaruitval. Deze vorm wordt veroorzaakt doordat mannelijke androgene hormonen wordt omgezet in dihydrotestosteron. U herkent het bij mannen aan de hoeveelheid haar op de kruin of bij de inhammen: daar wordt het minder.

Ook bij vrouwen komt deze vorm van haarverlies voor. De genetische gevoeligheid voor dihydrotestosteron is bij vrouwen anders dan bij mannen. Daarnaast is de gevoeligheid in verschillende gebieden van de schedel bij vrouwen anders. Dat verklaart dat er bij vrouwen vaak een ander patroon van haaruitval te zien is dan bij mannen. Bij hen komt het meestal tot uiting door een dunnere haarinplant, meestal op de middellijn van het hoofd. Zwangerschap en de menopauze kunnen uitlokkende factoren zijn.

Telogene haaruitval

Ons haar kent een haargroeicyclus. Bij telogene haaruitval blijft de haarcyclus steken in de rustfase. De haarwortel is niet krachtig genoeg om weer te groeien. De oorzaak van deze vorm is vaak androgeen. Wel zijn er uitlokkende factoren: drie maanden na een ziekte met koorts of na een klimaatwisseling door een verre reis bijvoorbeeld. We zien deze vorm ook na een operatie, door de inwerking van toxische stoffen of geneesmiddelen, door een tekort aan essentiële voedingsstoffen of door stressfactoren.

Alopecia areata

Hierbij ontstaan een of meer kale plekken, vaak bij kinderen. De oorzaak is onbekend, maar een immunologische oorzaak is waarschijnlijk. De plekken kunnen gelukkig ook weer spontaan verdwijnen.

Alopecia generalisata

Dit is een auto-immuunziekte waarbij alle haarzakjes over het gehele lichaam worden aangetast. Iemand heeft dan dus geen lichaamsbeharing meer. Bepaalde geneesmiddelen en vergiftiging kunnen ook leiden tot deze haaruitval, denk aan chemotherapie. Dan noemen we het ‘anagene alopecia’.

Meer vormen

Er zijn nog andere vormen van haarverlies, maar 80 tot 90 procent van ons haarverlies wordt veroorzaakt door androgene en telogene haaruitval.

Het gebruik van Esthecin wordt aangeraden ter voorkoming van androgeen haarverlies.

Wilt u weten of Esthecin geschikt is voor uw vorm van haarverlies, vul dan het Personal Hair Care Plan in